Selnica, Republika Hrvatska
Ponedjeljak, srijeda, petak od 09.00 – 12,00; Utorak, četvrtak od 14,00 - 17,00; Prva subota u mjesecu od 9,00 – 11,00
Fiksni tečaj konverzije: 1 euro = 7,53450 kuna.
Želite li prijaviti nepravilnosti kod trgovca vezano za uvođenje eura to možete direktno Državnom inspektoratu OVJDE ili pošaljite prijavu nama U NASTAVKU.

„Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“ - izvješće za lipanj –

Lipanj - jedanaesti mjesec po redu u kojem se provjeravaju cijene proizvoda i usluga s popisa. Mogli smo primijetiti da je u lipnju došlo do blagog rasta cijena manjeg broja proizvoda i to hrane, poskupjeli su krumpir, mrkva, jabuke, junetina s kostima i kruh. Nekih proizvoda poput piletine, ulja i kupusa i ovaj mjesec nije bilo na policama u nekim od kontroliranih poslovnica. U takvoj situaciji izvođači u  više navrata provjeravaju da li su proizvodi došli na police ili ne, provjeravaju kod trgovaca da li će ih uopće još biti ili ne međutim ni sami trgovci često  nemaju odgovor na njihova pitanja.

U lipnju i dalje  nema poslovnih subjekata koji bi se našli na listi nepravilnosti iako su porasti cijena uočeni no, kao što smo već pisali, dokazivanje da je porast vezan uz euro je dugotrajan postupak te je potrebno prijavu potkrijepiti dokazima s kojima mi ne raspolažemo.

Ovaj mjesec poštivanje načela Etičkog kodeksa provjerili smo kod 21 subjekta i svi se i dalje pridržavaju načela. Pozivamo i sve Vas da i sami unesete pohvalu ili pritužbu u sustavu Etičkog kodeksa kako bi potaknuli što više poslovnih subjekata na primjenjivanje poštene poslovne prakse i poštivanje potrošača.

U nastavku izvješća donosimo vam detaljnije pojašnjenje uz grafičke prikaze za ugodnije čitanje.

IZVJEŠĆE ZA LIPANJ - Opisni dio izvješća za lipanj 2023. godine (pdf)