Selnica, Republika Hrvatska
Ponedjeljak, srijeda, petak od 09.00 – 12,00; Utorak, četvrtak od 14,00 - 17,00; Prva subota u mjesecu od 9,00 – 11,00
Fiksni tečaj konverzije: 1 euro = 7,53450 kuna.
Želite li prijaviti nepravilnosti kod trgovca vezano za uvođenje eura to možete direktno Državnom inspektoratu OVJDE ili pošaljite prijavu nama U NASTAVKU.

„Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“ - izvješće za rujan –

Završio je i rujan, prvi mjesec u kojem smo u sklopu projekta Tajni kupac bilježili cijene u kunama i u eurima. Proveli smo i provjeru pridržavanja načela etičkog kodeksa za subjekte koji su se upisali u Etički kodeks a djeluju na području županija u kojima provodimo natječaj.

Rujanski popis predstavljao je novi izazov za naše izvoditelje, ponajviše zbog toga što je trebalo pratiti više stavki nego prošli mjesec kad još nije bilo obveze dvojnog iskazivanja cijena. Dalo se vidjeti i doživjeti svega i svačega, od zabrane slikanja do tjeranja izvođača iz prodajnog mjesta pa i ne pružanja informacija o cijeni usluge kada ona nije bila istaknuta na cjeniku. Sposobnost, snalažljivost i dobra namjera naših izvoditelja ipak je polučila rezultatom pa su na kraju postigli suradnju sa svim subjektima na našem popisu. Vjerujemo da je to najviše za njihovo dobro, obzirom da se informacije o projektu objavljuju javno, svima je ljepše pročitati pohvalu o sebi nego kritiku.

U rujnu smo primijetili porast cijena na nekim proizvodima i uslugama u odnosu na kolovoz, nekim proizvodima cijena je pala dok ima i proizvoda po akcijskim cijenama. Moramo pohvaliti subjekte s našeg popisa, svi se uredno pridržavaju odluke Vlade o zamrzavanju cijena za određene proizvode ( koje imamo na popisu za praćenje). Za neke je to značilo da moraju sniziti cijene dok je nekima dalo prostora da ipak malo i podignu cijenu.

Također smo primijetili, početkom mjeseca,  da nekih uobičajenih i svakodnevnih proizvoda duži period nije bilo na policama što smatramo da je rezultat najave poskupljenja pa su potrošači požurili napraviti zalihe.

Nažalost neki od praćenih uslužnih objekata nisu ozbiljno shvatili obvezu dvojnog iskazivanja od 05.rujna i nisu na svojim cjenicima prikazali cijene u kunama i eurima pa su se našli na listi nepravilnosti. No to ne znači da spomenuto ne mogu ispraviti za idući mjesec.

Što se tiče etičkog kodeksa, subjekti koje smo ovaj mjesec provjerili svi su zaslužili pohvale na provjerenim načelima.

U rubrici Opisna izvješća donosimo vam detaljnije informacije o kretanju cijena u rujnu naspram kolovoza te koji poslovni subjekti su se našli na listi nepravilnosti, a u rubrici Etički kodeks možete provjeriti koje poslovne subjekte smo posjetili i ocijenili.

IZVJEŠĆE ZA RUJAN - Opisni dio izvješća za rujan 2022.godine (pdf)

Direktorica
Gordana Lukić