Selnica, Republika Hrvatska
Ponedjeljak, srijeda, petak od 09.00 – 12,00; Utorak, četvrtak od 14,00 - 17,00; Prva subota u mjesecu od 9,00 – 11,00
Fiksni tečaj konverzije: 1 euro = 7,53450 kuna.
Želite li prijaviti nepravilnosti kod trgovca vezano za uvođenje eura to možete direktno Državnom inspektoratu OVJDE ili pošaljite prijavu nama U NASTAVKU.

Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj

Uvođenje eura zahtijeva veliku prilagodbu kako potrošača tako i trgovaca. U tom procesu Udruge za zaštitu potrošača odigrati će veliku ulogu putem provođenja projekta te informiranja potrošača.

Za provođenje projekta oformljen je tim od šest izvoditelja . Tim će jednom mjesečno obilaziti prodajna i uslužna mjesta, pratiti proizvode i usluge kroz pet najvažnijih aktivnosti:

  1. Praćenje kretanja cijena roba i usluga; cijene će se pratit samo u kunama mjesec dana prije nastupanja obveze iskazivanja dvojnog iskazivanja a potom i u kunama i u eurima kako bi se lakše uočio eventualni porast. Ukoliko se takav porast uoči udruga će na svojoj mrežnoj stranici objaviti listu trgovaca koji neosnovano povećavaju cijene.
  2.  Praćenje dvojnog iskazivanja cijena; dvojno iskazivanje pratit će se sve do kraja provođenja projekta. Potrošačima će prilagodba na novu valutu putem dvojnog iskazivanja biti puno lakša i prihvatljivija
  3. Praćenje ispravnog preračunavanja i zaokruživanja cijena;  također će se pratiti cijelo vrijeme provedbe projekta. Izvoditelj odmah će uočiti razliku  u zaokruživanju i ispravnosti  zaokruživanja cijena te će se na mrežnoj stranici objaviti popis trgovaca koji ne zaokružuju ispravno.
  4. Praćenje poštivanja etičkog kodeksa; izvršit će se provjera da li je trgovac pristupio Etičkom kodeksu. Ako je, vršit će se provjera pridržavanja kodeksa te se u aplikaciju unositi eventualne pritužbe ili pohvale trgovcu.
  5. Informiranje potrošača putem telefona; tijekom provedbe projekta bit će na raspolaganju telefonska linija, radnim danom 3 sata prema utvrđenom rasporedu te svake prve subote u mjesecu po dva sata. Ukupno 62 sata u mjesecu. Svi potrošači moći će dobit informacije vezane uz uvođenje eura, preračunavanje kune u euro i sl.  pozivom na broj 095/536 98 02.

Prikupljene informacije objavljivat će se na mrežnoj stranici udruge, sažetci podataka na profilima društvenih mreža udruge te će na taj način biti dostupni svima potrošačima koji imaju pristup internetu. A za sve koji nemaju informacije su dostupne putem telefona ili izravnom posjetom u sjedište udruge.

Ciljevi:

Cilj 1. zaštita ekonomskih interesa potrošača kroz ograničavanje negativnih učinaka uvođenja eura poput porasta cijena,

Cilj 2. informiranje građana o ispravnom zaokruživanju cijena i ispravnom preračunavanju kune u euro putem telefonske linije i javnom objavom podataka,

Cilj 3. suradnja potrošača sa udrugama za zaštitu potrošača u vidu razmjene informacija,

Cilj 4. Praćenje i  objava liste trgovac koji su neopravdano mijenjali cijene pri prelasku na euro,

Svi ciljevi su usmjereni ka tome da potrošač ne bude u nepovoljnijem položaju nego što bi to bio bez uvođenja eura. 

Voditeljica projekta (G.L.)